Lietadlo Etiópskych aerolínií havarovalo krátko po štarte do Nairobi

10.03.2019 Celý región

Addis Abeba 10. marca (TASR) - Haváriu lietadla Etiópskych aerolínií, ktoré sa v nedeľu ráno zrútilo krátko po štarte z letiska v Addis Abebe, neprežil nikto zo 149 cestujúcich a ôsmich členov posádky. Stroj mal namierené do kenského hlavného mesta Nairobi. O bilancii nešťastia informovali podľa agentúry AFP etiópske štátne médiá.

Zo zoznamu zverejneného na sociálnej sieti Twitter vyplýva, že na palube boli aj štyria Slováci.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v tejto súvislosti vydalo vyhlásenie, v ktorom vyjadrilo sústrasť všetkým pozostalým po obetiach tohto nešťastia, pri ktorom "podľa oficiálnych informácií zahynuli (aj) štyria občania Slovenskej republiky".

"Predstavitelia našich diplomatických misií v Etiópii a Keni, ako aj naša diplomatická služba v Bratislave pristupujú k tejto tragédii s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou," uvádza sa vo vyhlásení MZVaEZ SR.

Podľa informácií Pravda.sk boli medzi obeťami aj rodinní príslušníci poslanca Antona Hrnka (SNS). Informáciu neskôr potvrdil aj samotný poslanec, keď na svojom facebookovom profile napísal: "S hlbokým smútkom oznamujem, že moja drahá manželka Blanka, syn Martin a dcéra Michala zahynuli počas leteckej katastrofy v Addis Abebe dnes v ranných hodinách."

Úprimnú sústrasť obetiam havárie prostredníctvom sociálnej siete vyjadril bývalý premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. "Hlboko ma zasiahla informácia o páde etiópskeho lietadla a o to viac, že na jeho palube sa nachádzali aj slovenskí cestujúci. Dovoľte mi so smútkom a zármutkom vyjadriť hlbokú úprimnú sústrasť všetkým pozostalým," napísal.

Najvyšší počet obetí - 32 - podľa zverejneného zoznamu pochádzal z Kene.

O život prišlo aj 18 Kanaďanov a deväť Etiópčanov. Po osem obetí pochádzalo z Talianska, Číny a USA, informoval generálny riaditeľ leteckej Tewolde Gebremariam na tlačovej konferencii v Addis Abebe.

Dodal, že Británia a Francúzsko mali na palube lietadla po sedem občanov, Egypt šiestich, Holandsko piatich a India štyroch. Štyri osoby cestovali na pasy OSN.

Z bilancie zverejnenej britskou BBC vyplýva, že zahynuli aj traja Rusi, dvaja Maročania a dvaja Izraelčania.

O život prišiel aj jeden občan Belgicka. Po jednom občanovi pri havárii stratili aj Uganda, Jemen, Sudán, Togo, Mozambik a Nórsko.

Španielske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že na zozname cestujúcich boli aj dvaja Španieli.

Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte, spresnila etiópska mediálna spoločnosť FBC s odvolaním sa na oznámenie aerolínií.

Gebremariam informoval, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. Naposledy prešiel technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných mal len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010.
 
Na palube havarovaného lietadla boli aj delegáti konferencie OSN

Addis Abeba 10. marca (TASR) - Medzi cestujúcimi lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré havarovalo v nedeľu ráno krátko po štarte z Addis Abeby, boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni.

Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Letecká spoločnosť Ethiopian Airlines zverejnila najnovší zoznam štátov, ktorých občania zahynuli v nedeľu ráno pri havárii lietadla smerujúceho z etiópskej metropoly Addis Abeba do kenského Nairobi.

Ako informovala agentúra AP, zoznam zahŕňa informácie o 150 z celkovo 157 osobách, ktoré mali byť v čase leteckého nešťastia na palube lietadla. Ide o občanov 35 krajín.

Agentúra AP zverejnila zoznam, podľa ktorého svojich občanov mala na palube lietadla Keňa (32), Kanada (18), Etiópia (9), Čína (8), Taliansko (8), USA (8), Francúzsko (7), Británia (7), Egypt (6), Nemecko (5), India (4), Slovensko (4), Rakúsko (3), Rusko (3), Švédsko (3), Španielsko (2), Izrael (2), Maroko (2), Poľsko (2), Belgicko (1), Džibutsko (1), Indonézia (1), Írsko (1), Mozambik (1), Nórsko (1), Rwanda (1), Saudská Arábia (1), Sudán (1), Somálsko (1), Srbsko (1), Togo (1), Uganda (1), Jemen (1), Nepál (1), Nigéria (1) a jedna osoba cestovala s pasom OSN.

Príčina havárie lietadla stále nie je známa. Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte. Zahynulo pritom všetkých 149 cestujúcich a osem členov posádky.

Agentúra AP s odvolaním sa na tlačovú konferenciu predstaviteľov leteckej spoločnosti uviedla, že pilot vyslal núdzový signál a od letového dispečera dostal povolenie na návrat na letisko.

Tlačové agentúry už predtým informovali, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku.

Naposledy toto lietadlo prešlo technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných malo len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010, uviedol generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Tewolde Gebremariam.

Etiópsky premiér Abiy Ahmed nariadil dôkladné vyšetrenie nešťastia a prisľúbil pomoc rodinám obetí.

Spomínané podujatie - Environmentálne zhromaždenie OSN - sa začne v pondelok v Nairobi za účasti viac ako 4700 delegátov. prítomní budú aj viacerí prezidenti, premiéri, podnikatelia či diplomati, aktivisti a novinári. Konferencia potrvá do 15. marca.
 
 

Vyberte región